שריפה בדירה או בבית העסק יכולה להיגרם בשל שלל גורמים. אולם, לא משנה מה גרם לשריפה, ברוב המקרים הנזק שנגרם אינו משקף את גודלה של האש, שכן גם כשפורצת שריפה קטנה, הנזקים עלולים להאמיר לכדי עשרות או מאות אלפי שקלים. נזקי השריפה אינם מסתכמים בפריטים או בנזקים שגרמה האש באופן ישיר, כי אם הרבה מעבר לכך.
שריפה בדירה או בעסק תגרום לנזקים רבים נוספים לרבות נזקי פיח ועשן, נזקים למערכת החשמל וכיוצ”ב. זאת ועוד, כאשר מדובר בשרפה גדולה יותר נוספים נזקים כדוגמת נזקים למבנה, נזקים לצנרת המים ולתשתיות, וכן נזקים מפעילות הכיבוי (פריצת דלתות וחלונות, נזקי מים וחומרים מעכבי בערה ששימשו את שירותי הכיבוי ועוד).
תיקון נזקי אש יכול ויתארך מספר ימים או שבועות ואף מעבר לכך (הכל בהתאם לנסיבות). על כן, יש לקחת בחשבון עלויות נוספות בהן יאלץ לשאת הניזוק בגין פעולות התיקון. ככל ומדובר בשריפה בדירה, הרי שיהיו עלויות של דיור חלופי/אבדן דמי שכירות בזמן תיקון הנזקים. במקרה של שריפה בבית העסק, הרי שהשריפה תגרום לרוב גם לאבדן רווחים.
לכן, מומלץ למנות מומחים מטעמכם כבר עם גילוי הנזקים. חוות דעת המומחים תינתן לרוב לאחר מספר ימים או שבועות בהם סביר כי התקיימו פעולות לתיקון הנזקים וזירת השריפה שונתה. במקרה בו חוות הדעת שהוצאה על ידי חברת הביטוח לא תספק אתכם, הרי שמומחה מטעמכם שיבדוק את הנכס בשלב זה, כבר לא יראה את הזירה במלואה – חברת הביטוח תשתמש בנתון זה בשעת הצורך בבית המשפט ככל ותידרש ותטען כי המומחה מטעמה ביקר בזמן אמת.
יתכן והנזקים שנגרמו לכם יכוסו גם במקרים בהם לא רכשתם פוליסת ביטוח. במקרים רבים, בדיקת מומחה תגלה כי האש פרצה בעקבות כשל במכשיר חשמלי או במערכת החשמל, כשל במערכת הגז או שהאש פרצה בכלל משטח שאינו בשליטתכם ומצוי באחריותו של גורם אחר. במקרים מעין אלו ובהתאם לנסיבות, ניתן יהיה לדרוש פיצוי מהגורם המזיק (חברת הגז, השכן, יצרן מכשיר וכדומה).
ההתעסקות הבירוקרטית הנלווית לאירוע שריפה אינה פשוטה ומצריכה ידע ומשאבים. על כן, מומלץ להיוועץ עם עורך דין מוקדם ככל האפשר. לפגישתכם, מומלץ להביא את כל החומר שברשותכם לרבות תמונות, מסמכים מחברת הביטוח, דו”ח שירותי הכיבוי, מסמכים המעידים על נזקים, פוליסת ביטוח (ככל וישנה) וכן כל מסמך הנוגע לשריפה ולנזקים שנגרמו בגינה לרבות הנזקים העקיפים שנגרמו (דיור חלופי, אובדן רווחים וכד’).
באירוע שריפה בה נגרם נזק לרכוש, יש להיוועץ בסוכן הביטוח ובעורך דין לצורך מימוש זכותכם לפיצוי אל מול חברת הביטוח או המזיק. כמו כן, יש לתעד מוקדם ככל האפשר את הנזקים באמצעות צילומים ורישומים של הפריטים שניזוקו ולשמור כל מסמך שיכול ויש לו קשר עם הגורם לשריפה או הנזקים שנגרמו בגינה.